SCOTTISH FA CUP : O ALTA PAGINA IN ISTORIA FOTBALULUI

Cupa Scotiei sau Scottish FA Cup este una dintre cele mai vechi competitii din fotbalul european si cel mondial, prima editie disputandu-se in sezonul 1873-1874 si a avut-o castigatoare pe Queens Park FC care a reusit sa invinga in finala pe Clydesdale F.C. cu scorul de 2-0.

Pariaza live pe Cupa Scotiei la cele mai bune cote la aceasta casa de pariuri!

Daca vorbim despre fotbalul scotian orice persoana care urmareste fenomenul fotbal a auzit despre rivalitatea dintre Celtic Glasgow si Glasgow Rangers.

De-a lungul bogatei sale istorii Cupa Scotiei a oferit meciuri memorabile intre echipele fanion ale orasului Glasgow si chiar a Scotiei, Celtic Glasgow si Glasgow Rangers(F.C. Rangers in prezent). Pe langa Old Firm, cum este numit derby-ul orasului Glasgow, Cupa Scotiei a propus si alte derby-uri de traditie ale fotbalului scotian, intre Aberdeen FC si Aberdeen United , sau intre FC Dundee si Dundee United.

Old Firm, a carui nume nu se stie exact de la ce a pornit s-a consumat in nu mai putin de 400 de runde, dintre care Rangers au castigat 159 iar Celtic 145 , restul de 96 de partide terminandu-se nedecis. Aceasta rivalitate este cunoscuta si ca rivalitatea dintre protestanti si catolici in ce priveste religia predominanta din randul fanilor celor 2 echipe.

Chiar daca Rangers au mai multe derby-uri castigate, Celtic conduce in ceea ce priveste numarul de titluri din Cupa Scotiei cu 36 fata de cele 33 ale rivalilor.

Celtic Glasgow, castigatoarea ultimelor 3 editii de campionat a castigat ultima data Cupa Scotiei in sezonul 2012-2013 dupa o finala in fata celor de la Hibernian, meci in care s-au impus cu scorul de 3-0. Ultimul sezon care a propus ca finala derby-ul Old Firm a fost sezonul 2001-2002 cand Rangers s-au impus cu scorul de 3-2.

Dominatia lui Celtic in ce priveste competitia interna vine si dupa retrogradarea in liga a IV-a a lui Glasgow Rangers pentru probleme financiare, asta dupa ce Rangers au reusit 3 titluri consecutive intre anii 2008 si 2011 si locul 2 in sezonul 2011-2012. Dar avem toate sansele ca din anul competitional 2016-2017, Old Firm sa revina cu confruntari mai dese deoarece Rangers domina liga a 2-a scotiana si are mari sanse sa promoveze direct in prima divizie la finalul sezonului actual.

Editia din acest an a Cupei Scotiei a ajuns in turul 4, care va incepe vineri 8 ianuarie si continua in week-end cu restul meciurilor. Meciul programat vineri este confruntarea dintre echipa din Championship St Mirren si cea din Premier League, Partick Tisthle FC.

ST Mirren a reusit sa castige de 3 ori Cupa Scotiei ultima data in sezonul 1986-1987, iar cel mai recent trofeu al formatiei esti Cupa Ligii Scotiei in sezonul 2012-2013.

De cealalta parte Partick Tisthle a reusit o singura data sa castige cupa, acum apropae 100 de ani in sezonul 1920-1921.

Cu mai multe confruntari in ligile inferioare decat in Premier League, cele 2 formatii au oferit de-a lungul timpului putin meciuri in care sa se inscrie multe goluri, doar in 6 din ultimele 17 meciuri s-au marcat cel putin 3 goluri, iar in doar 5 din ultimele 17 au inscris ambele echipe.

Fiind meci de cupa, iar diferenta dintre cele 2 echipe nu este foarte mare orice rezultat este posibil atat in acest meci cat si in celelalte partide ale Cupei Scotiei care se joaca in acest week-end.

Pariaza pre-match pe cele mai bune cote oferite de aceasta casa de pariuri.

Ponturi pariuri si pronosticuri St Mirren- Partick Tisthle

Sub 2,5 goluri -cota 1,83 oferita de casa online de pariuri Sportingbet

Ambele echipe marcheaza – NU-1,74 la agentia online de pariuri Netbet

Gol in ambele reprize- Nu- cota 2,05 oferita de casa de pariuri online Unibet

 

 

 

Leave a Reply