SuperPont – River Plate istoria numelui

SuperPont – River Plate istoria numelui

Nu va speriați, nu va rețin mult. În timp ce urmariti în direct meciul și strângeți și bani în cont, să aflăm și o poveste interesantă.
River Plate este unul dintre marile nume din fotbalul mondial. Oricine se gândește imediat la clubul argentinian și la jucătorii de clasă mondială care au evoluat acolo. Sunt sigur ca putini cunoastem povestea numelui preluat de mai multe cluburi de pe glob: SuperPont – River Plate istoria numelui.

Primul club care a purtat acest nume provine însă din Uruguay. Chiar tricoul naționalei “celeste” vine ca un omagiu adus acestui club, River Plate FC din Montevideo. Motivul este unul simplu: în anii 1910-1920, echipa uruguayană nu a pierdut vreun meci în fața campionilor Argentinei din acea periaoda. Estuarul Rio de la Plata, format de fluviile Paraná și Uruguay este la originea numelui.

Echipa din Montevideo se numea inițial Cagancha FC, dar înscrierea în campionatul Uruguayului i-a fost refuzată din cauză că nu avea un nume cu rezonanță britanică. Soluția a fost găsită repede pe baza inscripției de pe bagajele marinarilor care jucau fotbal atunci când navele erau staționate în port : River Plate . Același nume era trecut și pe containerele care erau descarcate de vapoarele care ajungeau în estuarul Rio de la Plata.

 

Aproape imediat a apărut și clubul din Buenos Aires, cel care este cel mai cunoscut în lume și de la care s-a și răspândit și numele de River Plate. A fost “importată” chiar și rivalitatea cu Boca Juniors. În Brazilia, în provincia Sergipe a apărut clubul Sociedade Esportiva River Plate în orașul Carmopolis. În replică, în orașul Estancia din același stat a apărut Sociedade Boca Júnior Futebol Clube, astfel că derby-urile sunt rezolvate.

În Argentina mai există River de Embarcación în orașul Salta, tensiunea fiind asigurata de un alt club din oraș care are culorile și echipamentul identic cu al celor de la Boca

În Paraguay există Club River Plate Asuncion, iar în Antilele Olandeze avem SV River Plate Aruba . Echipa din Paraguay va evolua din acest sezon în prima divizie alături de cluburi precum Cerro Porteno sau Guarani. Columbia are și ea un River, El River Plate de Buga.

Clubul din Buenos Aires a sesizat oportunitatea și a deschis deja un sistem de francize și de filiale oficiale. Așa au apărut Club Atlético River Plate Puerto Rico, Club Social, Cultural y Deportivo River Plate Manta și Club Deportivo River Ecuador Guayaquil, ambele în Ecuador . Trebuie menționată și relația excelenta dintre clubul argentinian și Peñarol Monetvideo și Nacional Potosi . Clubul bolivian are chiar echipamentul identic cu cel al echipei din Buenos Aires.

Peñarol, club cu un palmares senzațional, are propriile culori, dar întreține o relație extrem de strânsă cu River. Cele două echipe joacă în fiecare an meciuri amicale, iar când au ocazia afișează și sigla și culorile celeialte echipe.


Popularitatea numelui River Plate ține desigur de jucătorii care au evoluat pentru clubul din Buenos Aires . Pentru Los Millionarios au jucat nume mari din fotbalul mondial precum Bernable Ferryera, Norberto Yacono, Jose Manuel Moreno, Alfred Di Stefano, Amadeo Carrizo, Oscar Mas, Enzo Francescoli, Ariel Ortega, Hernan Crespo, Abel Balbo, Marcelo Gallardo, Martin Demichelis sau Radamel Falcao.

Am ajuns ușor-ușor înapoi în fotbalul din zielele noastre. Nu uitați de ponturile noastre, de biletul zilei și de grupul premium care va ajută să aveți inspirație.

Leave a Reply