SuperPont despre oameni și sport: Eric Wynalda, un „gringo” care știe fotbal

Nu va speriați, nu va rețin mult. În timp ce urmariti în direct meciul și strângeți și bani în cont, să aflăm și o poveste interesantă.

A fost primul american din Statele Unite pe care l-am văzut jucând FOTBAL. Era undeva prin 1992 când , cu Sport Bild în brațe, citeam despre vârful adus de Saarbrucken, pe atunci în prima liga germană, tocmai de peste mari și țări. Americanul a confirmat, a marcat, a jucat neașteptat de bine și în ciuda retrogradării, a făcut un sezon bun alături de rusul Savicev în ofensiva celor din bazinul Saar. Wynalda a continuat în Germania, a jucat pentru Bochum, a ajuns apoi în Mexic și și-a încheiat carieră în Statele Unite. Dacă nu va amintiți de el din Bundesliga, sigur nu puteți uita golul înscris împotriva Elveției la Mondialul din 1994 …

Aici aveti un montaj cu cele mai bune momente din cariera lui Eric Wynalda.

Wynalda a fost om de baza în națională nord-americană până în 2000, strângând 107 meciuri în care a marcat 34 de goluri, record care a rezistat până în 2007, fiind depășit atunci de Landon Donovan și ulterior de către Clint Dempsey. Retras din fotbal, Eric Wynalda a devenit om de televiziune, unde îl regasiti și acum din postura de consultant pentru Fox Sports. A avut și o tentativa ca antrenor, timp de două sezoane la Atlanta Silverbacks ( savuroase numele echipelor din State nu?).

A avut și are încă, toate caracteristicile unei vedete . Dacă vi-l amintiți pe Wynalda, sigur îl știți și pe John Harkes, primul “american” ajuns în Premier League, primul “american” care a înscris pe Wembley și câștigătorul “goal of the year” cu torpilă trimisă în poartă lui Shilton !! Jucător la Sheffield Wednesday și Derby County, Harkes era căpitan “pe viață” al naționalei Statelor Unite, asta până în 1998, când a fost exclus din lot. Motivul? Un scandal similar celui dintre Platini și Larios , Terry și Bridge sau Lentini și Schillaci. Amy Wynalda, soția lui Eric Wynalda, era și partenera lui Harkes … Eric a divorțat în 2003 și a încercat să evite scandalul : “ I’m calling it an inappropriate relationship. It was a major contributor to why I’m no longer married”, a declarat Wynalda, care a mai jucat o singură dată alături de Harkes, în 2000, într-un meci amical în Chile . Interesant este că și în prezent cei doi se evita constant, iar cariera fiecăruia în televiziune se leagă de posturi diferite, companiile din State având grijă să nu încerce proasta mișcare de a-i aduce împreună.

Dincolo de acest scandal, Wynalda este o voce care provoacă controverse și conflicte. “The big question is why haven’t we? Why în a country with…so much interest, have we failed to be where we should be? That’s the dilemma right?” a spus fostul fotbalist care se declara în permanentă nemulțumit de nivelul fotbalului din Statele Unite. Inițial un critic al lui Jurgen Klinsmann, antrenorul naționalei americane, Wynalda a ajuns să declare “I love Jurgen Klinsmann… I think he is a polarizing guy but he has a tough job.”

Iată cum ușor-ușor ajungem în prezent, si eu consider că fotbalul din Statele Unite, coordonat din 2011 de către Klinsmann, are șansele să urce așa cum își dorește Eric Wynalda, așa cum eu îmi doresc de foarte multă vreme. Dacă “soccer”-ul va deveni important în Statele Unite vom avea și un model despre cum să ne organizăm, cum să producem bani și divertisment și cum să evităm situațiile ciudate în care ne aflăm acum cu fotbalul de club european .

 

Leave a Reply