SuperPont despre oameni și sport : De unde vin miliardele din fotbal în China

Ne-am obișnuit ca Premier League să ne țină în priză în perioada de transferuri. Acest mercato de iarnă, 2016, a dat totul peste cap. Presa engleză a ajuns să povestească despre transferurile pe care le fac alții. Azi de exemplu a aparut informația conform căreia Yaya Touré este vizat de către Jiangsu Suning, care l-ar “momi” cu un salariu incredibil. Nu va mirați, echipa din China, antrenată de către Dan Petrescu este deja în topul transferurilor la nivel mondial!

Ați citit, văzut sau auzit în ultimele zile despre Chinese Super League și mutările spectaculoase care se produc înspre Asia. Lovitura dată în vara trecută de către Shanghai Greenland Shenhua prin achiziționarea lui Demba Ba de la Beșiktaș contra unei sume de 16 milioane de euro, a fost semnalul de care anunța transferurile actuale.

Mizeaza aici pe partidele si favoritii tai – ai bonus la deschidere de cont, optiunea live si cashout!

Shanghai Greenland Shenhua s-a mișcat din nou prima și a făcut mutarea cu Fredy Guarin, achiziționat de la Inter contra a 15 milioane de euro. Columbianul are și un salariu pe măsură, 7,5 milioane de euro per sezon. El îi întâlnește aici pe australianul Tim Cahill și pe un alt columbian de valoare, Giovani Moreno.

Jiangsu Sunning, doar locul 9 în precedenta ediție a campionatului Chinei a scos și ea imediat 30 de milioane de euro și a făcut primul transfer. Dan Petrescu l-a “primit” pe brazilianul Ramires, care a lăsat Chelsea și Premier League pentru China. Este mutarea cea mai interesantă după mine, care ne arată că Chinese Super League este capabilă să “găzduiască” un jucător de top din Premier League.

Toate cluburile din China au fost extrem de active în această perioadă. Guangzhou Evergrande l-a achiziționat contra sumei de 42 de milioane de euro pe Jackson Martinez, care părăsește pe Atlético Madrid, după doar 6 luni în club. Corinthians l-a cedat pe fundașul Carlos Gil către Shandong Luneng, valoarea transferului fiind de 10 milioane de euro. La aceeași echipă se mai află internaționalii brazilieni Diego Tardelli și Aloísio.

Ecuadorianul Miller Bolanos, un jucător în plină ascensiune, a ajuns la Changchun Yatai. Columbianul Fredy Montero om de bază la Sporting Lisabona a ajuns la Tianjin Teda. Pe listă se mai află Stephane Mbia și Gervinho care au ajuns la Hebei China Fortune – suma plătită pentru ivorian este de 18 milioane de euro. Tot în această linie se încadrează și mutarea făcută de Constantin Budescu, dar înspre League One din China unde va întâlni jucători de top, precum brazilianul Luis Fabiano – ex Porto, Sevilla, Sao Pauolo sau bosniacul Zvjezdan Misimović.

Întrebarea care se pune este ce se întâmplă în China astfel încât cluburile de fotbal să investească brusc sume atât de mari în transferuri și masa salarială. Ordinul a venit de sus, de la președintele Xi Jinping care dorește să dezvolte sectorul sportiv. Nu va mirați, la ei totul este calculat, măsurat și văzut că un sector care are anumite sarcini și importantă în cadrul economiei. Președintele Chinei și analiștii desemnați de partid vor că sportul să aducă 850 de miliarde de dolari în PIB în anul 2025. Este un plan incredibil dacă ținem cont de faptul că la ora actuală, la nivel mondial, sportul vine cu circa 400 de miliarde de dolari.

Cea mai buna aplicatie pentru mobil o gasesti la aceasta casa de pariuri

În China nu vorbim doar despre fotbal, tenisul de câmp și de masă, baschetul sau diverse alte sporturi olimpice find cuprinse în acest plan. Raportat la fotbal se dorește organizarea unui campionat mondial în China și creșterea nivelului echipei naționale.


Guvernul chinez a încurajat sau a dirijat diverse firma să investească în fotbal. Clubul Guangzhou Evergrande a beneficiat deja de 140 de milioane de euro din partea gigantului Alibaba. Implicarea se face nu doar la nivelul Chinei ci și în afara țării. Atletico Madrid benficiază de capital chinez prin intermediul cunsocutului om de afaceri Wang Jianlin, presedintele Dalian Wanda Group. In Franta, Peugeot a cedat majoritatea actiunior deținute la FC Sochaux către un alt investitor chinez, Wing Sang Li, presedintele firmei Ledus Lighting Technology. Segunda Liga din Portugalia își va schimba și ea numele dupa noul sponsor … chinez. Ledman Proliga va fi difuzată desigur și în China, dat cluburile au obligația de a primi un număr de 10 tineri fotbaliști chinezi care să își desăvârșească formarea în Portugalia.

Mizati aici pe partidele favorite si aveti bonus de fidelitate, turbo cashout, pariu acumulator si cote excelente la live!

Popularitatea fotbalului trebuie crescută în China, iar măsurile nu au întârziat să apară. La începutul acestui an Inter și Milan au semnat contracte cu operatorul Le Sports, care le va garanta și distribuirea produselor cu emblema clubului alaturi de transimitera meciurilor la televizor si online. Premier League și Liga BBVA sunt deja bine instalate în China.

Pentru campionatul intern lucrurile sunt și ele bine puse la punct. Operatorul Ti’ao Power a anunțat în octombrie 2015 achiziționarea drepturilor pentru Chinese Super League pe o durata de 5 ani Suma este de 1,25 miliarde de dolari. În ediția trecută campionatul Chinei a avut o medie de 21,800 spectatori per meci. Este la nivelul mediei din Serie A sau Ligue 1 și puțin peste Major League Soccer, aflată și ea în creștere.

Toate cluburile si firmele au acum obligația de a investi masiv. Prima confirmare trebuie să vină la nivel continental unde Guangzhou Evergrande a câștigat deja doua din ultimele trei ediții ale Ligii Campionilor Asiei.  Sincer, ceea ce vedem acum, este doar începutul dezvoltării fotbalului în China…

 

Leave a Reply