Galatasaray, „cartonaș roșu” de la UEFA!

UEFA a anunțat excluderea clubului turc Galatasaray din competițiile europene pentru sezonul 2016-2017 sau 2017-2018. Este o sancțiune aspră sau nu? Este o “pedeapsă” meritată de către clubul turc, care nu a respectat regulile de fair-play financiar de la instaurarea lor? Aflăm împreună.

Galata traversează momente extrem de dificile. În plan sportiv lucrurile nu stau deloc bine, iar viitorul la nivel european se anunță greu de gestionat pe termen mediu și lung.

Galatasaray, echipa la care sunt legitimati campionul mondial Lukas Podolski, olandezulWesley Sneijder, portarul Uruguayului, Fernando Muslera precum și internaționalii turci Semih Kaya, Hakan Balta sau Umut Bulut a terminat pe locul trei în grupa C a Ligii Campionilor, după Atletico și Benfica.

Ajunsă în Europa League, echipa turcă a fost eliminată de către Lazio acum o săptămâna. Antrenorul Mustafa Denizli a demisionat acum două zile, după doar trei luni pe banca clubului din Istanbul.

În campionatul intern Galata se află pe locul 5 la 16 puncte de liderul Fenerbahce și în afara locurilor care duc în cupele europene. Anunțul făcut de UEFA vizează participarea echipei în orice competiție europeană și se aplică din sezonul 2016-2017 sau, dacă este cazul, în sezonul 2017-2018. Aveți aici comunicatul de pe site-ul UEFA.

Clubul turc a fost deja sancționat în luna mai 2014. Galatasaray a acceptat atunci să respecte regulile de fair-play financiar și să își rezolve probleme cel târziu până în sezonul 2015-2016. Clubul a fost de acord să își reducă masă salarială și a plătit și o amendă de 200.000 de euro. Masa salarială reprezenta 93% din veniturile operationale ale clubului!

Mizeaza aici pe favoritii tai si prinde oferta momentului cu 175  RON bonus exclusiv prin SUPERPONT – ai si bonus de fidelitate si turbo cashout!

Se poate spune că sancțiunile au fost blânde pentru o echipa care prezenta o situație financiară îngrijorătoare. Galata a anunțat un deficit net de peste 41 de milioane de euro în sezonul 2013-2014.

Clubul turc avea de asmenea un nivel net al datoriei de 118,5 milioane de euro, peste nivelul veniturilor operaționale de la acel moment, situate la doar 99 de milioane de euro. Datoria Galatei s-a dublat în doar trei ani, de la 52,2 milioane de euro în 2011 la 118,5 milioane de euro în 2014!

datorie galata

 

 

Nivelul real al deficitului net este însă la peste 72 de milioane de euro, diferența fiind “acoperită” prin plăți făcute de către diverși acționari. UEFA i-a avertizat pe cei de la Galata și asupra deficitului de 40,2 milioane de euro din sezonul 2012-2013.

Ultimele date financiare furnizate de clubul turc nu au fost deloc apreciate de către Club Financial Control Body. Sancțiunile aplicate sunt dovada acestui lucru. Bilantul 2014-2015 nu a fost încă făcut public, dar presa turcă scrie despre un deficit în jurul a 45 de milioane de euro. Este greu de crezut că s-a găsit calea spre profit în sezonul 2015-2016.

În ianuarie 2016 UEFA a anunțat că Hull City, Panathinaïkos și Sporting Lisabona și-au respcetat obligațiile de fair-play financiar și nu mai fac obiectul unor sancțiuni și verificări, spre deosebire de Galatsaray. Principiul de fair-play financiar presupune că un club să nu cheltuie mai mult decât câștigă, în caz contrar sancțiunile putând ajunge la excluderea din competițiile organizate de catre UEFA.

Superpont este sursa ta zilnica de inspiratie. Ai aici avancronici si analize, biletul zilei FREE, promotii speciale,sfaturi si raspunsul la intrebarea “Noi unde pariem?”

 

Leave a Reply