Fotbalul in zodia norocului

697

Fotbalul în zodia norocului

        În anul 1991, Iugoslavia termina grupa de calificare pentru Campionatul European din 92 pe primul loc. Acumulând 14 puncte, iugoslavii obținuseră singurul loc care ducea la turneul final ce avea să aibă loc un an mai târziu. Ca urmare a războaielor civile ce au dus mai târziu la destrămarea Republicii Iugoslave, în data de 31 mai 1992 ONU sancționa această țară, inclusiv pe plan sportiv. Efectul? Interzicerea de a mai participa la turnee finale. Efectul numărul 2? Invitarea Danemarcei, locul 2 în grupa de calificare, la Campionatul European ce avea să înceapă zece zile mai tărziu. În caz că nu știați, danezii au câștigat acel turneu final.

        Iar acum vine întrebarea crucială, poate fi pusă câștigarea trofeului pe baza norocului? Cred că nu trece săptămână în care să nu exclamăm la cel puțin un meci, de cele mai multe ori iritați, “Băi, dar ce ghinion au putut să aibă!”. De obicei ni se întâmplă la ultimul meci de pe bilet, dar aici intervine și subiectivismul.

        Totuși, luând un exemplu foarte recent, ne este greu să înțelegem cum un meci ca Dortmund-Shalke se poate termina 0-0. O partidă cu nu mai puțin de 26 de șuturi la poartă (dintre care 17 cadrate), punând față în față două echipe care au marcat de 110 ori în 27 de partide. Am putea sta să calculăm probabilitatea, însă ar putea fi atât de mică încât am face eforturi majore s-o vedem. “Curat ghinion!” ar spune cei care se vedeau deja cu banii în buzunar cu nemții la ultimul meci. Ei bine, nu este chiar așa. Noțiunile de noroc și ghinion își pierd din influență când analiza se face pe o perioadă mai lungă, deși impactul poate fi uriaș dacă privim punctual, asupra unui singur eveniment.

        Într-o lume care pare că se axează din ce în ce mai mult pe informații și pe statistici, există câteva coordonate care par a detecta evoluțiile echipelor. Una dintre ele este TSR (Total Shots Ratio). Acest parametru indică în procente diferența dintre șuturile expediate de o echipă și șuturile primite. Statistic, cu cât procentul este mai mare, cu atât echipa are o evoluție mai bună și acumulează mai multe puncte. Asta nu inseamnă că nu poate exista un meci în care echipa care șutează de 5 ori mai mult să piardă. Ba da, dar aici intervine norocul. Sau ghinionul, depinde de ce parte a baricadei te afli. Casele de pariuri analizează la meciurile importante aproximativ 200 de factori pentru a stabili cotele. Plecând de la formă și terminând cu distanța parcursă de echipa vizitatoare, cei care calculează cotele pariurilor sportive au rolul de a intui cât mai precis posibil rezultatul evenimentului respectiv. Bineînțeles, același scop îl au și pariorii, doar că aceștia nu dispun de aceleași instrumente de calcul. Adăugăm și cotele crescute fictiv pentru a stimula parierea pe outsideri, plus o marjă de câștig din cote și obținem profit sigur pe termen lung asigurat pentru casele de pariuri. Însă asta e altă discuție.

       Revenind la fotbal, luăm un alt exemplu: câștigarea Champions League de către Chelsea în sezonul 2011-2012. Cum să nu spunem că Chelsea a avut noroc dacă ne gândim la finala cu Bayern trimisă în prelungiri după egalarea din minutul 88? Sau la parcursul nu foarte uimitor de până atunci? Însă, privind pe termen lung, ne aducem de o semifinală cu Barcelona și de un gol al unui Iniesta în minutul 92, nu? Sau de ediția de anul trecut a CL când a fost eliminată încă din grupe. Majorați limitele analizei și veți obține noroc și ghinion, deopotrivă. Important este să fim obiectivi, iar dacă vorbim strict de pariuri, norocoși! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here