Betfair – o altfel de casa de pariuri (partea II) : Lay betting

289

„Pariez ca NU da Liverpool gol”; „Pariez ca NU bate Milan deseara”; „NU o sa castige aia niciodata”
Asta auzim sau zicem si noi zilnic in discutiile dese despre sport, purtate cu prieteni, colegi, etc Ceea ce faci de fapt este „Lay Betting”, practic anticipand ce NU se va intampla in meciul respectiv..

Betfair a facut posibil ” Lay betting” – ul.
De exemplu, te-ai gandit  ca Barcelona nu va lua Liga Campionilor anul trecut dar nici nu stiai exact cine o va castiga? Acum problema e rezolvata: pui Lay pe Barcelona si practic afirmi ca Barcelona NU va castiga Liga, dar nici nu te intereseaza cine o va castiga in final. Simplu, nu?
Dar, ca in orice chestie care pare foarte buna la prima vedere, exista si un revers al medaliei: daca nu iti iese Lay-ul, adica daca echipa pe care ai pus Lay castiga, vei plati mult mai mult decat miza ( Backer Stake). Practic, Backer stake ( miza ) la Lay reprezinta cat VREI sa castigi, iar Liability (pierderea) este cat vei pierde daca pariul tau este necastigator. Asta e partea mai complicata.Cu cat vrei sa castigi mai mult, si pui miza pe Lay mai mare, cu atat pierderea va fi mai mare, daca echipa pe care ai pus ca NU va castiga, in realitate castiga.

 
Cum functioneaza deci cotele pe Lay?
Sa ne imaginam ca aruncam o moneda, asa cum faceam cand eram mici si alegeam mingea sau terenul. Tu si tovarasul tau puneti cate 5 lei pe varianta .Tu pui pe ban, altul zice stema, parca asa era… cine castiga, ia 10 lei.
Tu ai pus 5 lei pe ban, ca sa castigi 10. cota este de 2. De asemenea, ai pus ca NU iese stema, deci practic ai pus „LAY” pe stema, ca sa iei 10, cota e de asemenea 2. Oricum ar fi, daca iese ban, iei 5 lei plus, daca iese stema, pierzi 5 lei. Cand ai doar 2 optiuni, gen ban-stema, e usor. La sporturi, e ca si cum ai aria pe tenis, unde numai unul poate casiga, sau sub/peste 2.5 goluri, de exemplu. Dar ce se intampla atunci cand sunt mai mult de 2 optiuni, deci nici sansele nu mai sunt egale?
Ganditi-va cand dati cu zarul. Sunt 6 optiuni. Iar tovarasul tau iti a da 5 lei de ficare data cand dai cu zarul cate un 6. Ce sanse sunt? Nu mai ai 1/2 sanse, ai mai multe sanse sa pierzi decat sa castigi, corect? Corect. Sanse sa castigi: 1. Sanse sa pierzi: 5. Cota pariului e de 6 (miza plus profit), sau in sistem fractional 5/1 . Deci practic tu risti 5 lei, el risca 25 de lei, 5 lei/varianta. Daca cota ta e 5/1, cat e cota lui? cota ui este 1/5, adica 1.2, deoarece el are 5 sanse de castig si una de pierdere.

Daca pui Lay la cota 2 ai sanse mai mari decat la cota 6. Dar sa pui Lay la cota 6 te costa mai mult daca nu iti iese. Este vorba de risc/sanse sa iti iasa si castig.
Cum pui un pariu LAY

Mai jos e un exemplu: Lay pe Phil Mickelson, cota 9. Backer’s stake: 10 Lire. Adica atat vrea sa castige.Liability, adica cat pierde daca Phil castiga: 80 de Lire
timetolay.jpg
Ti se vor lua deci 80 de lire din cont daca Phil castiga. Dar vei avea cu 10 mai mult daca nu castiga

 
Liability (pierderea).

Pierderea este suma pe care  poti pierde in cazul in care pariul nu iti iese castigator.  La un pariu normal pierderea e suma plasata pe resectivul pariu. la LAY e la fel, este cat pierzi daca echipa care credeai ca NU va castiga, in realitate va castiga.

 

Desi este complicat la prima vedere, pariul de tip LAY ofera oportunitati interesante de castig, mai ales in competitiile cu mai multi participanti, cand esti convins ca unul din particianti NU va castiga, dar nici nu esti convins cine anume va castiga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here