Betfair – o altfel de casa de pariuri (partea I)

306

Pentru ca multi ne-au intrebat ce e cu Betfair, deschidem azi o serie de articole de prezentare a acestei case de pariuri, care este, asa cum spuneam si in titlu, un pic mai …altfel.

Cum functioneaza Betfair?

La Betfair se pariaza in principal nu impotriva casei de pariuri, ci impotriva altor pariori. Este ca la Bursa, daca sunteti familiarizati putin cu notiunile de baza de acolo. Betfair este o piata in care pariori din intreaga lume pariaza unii impotriva altora pe diferite evenimente. Cum spuneam, nu se pariaza impotriva casei. Nu exista bookmareri care sa iti dea cotele. Piata insasi „face” cotele. Daca vreti, e ca atunci cand sunteti la bere cu baietii si unu’ pariaza pe Steaua si altul pe Dinamo. Fiecare vede diferit desfasurarea meciului. Betfair e in rolul celui de-al treilea prieten din bar, care tine banii ana se decide meciul si ii da castigatorului. Simplu, nu?

Betfair NU limiteaza sumele pariate, nici nu are de ce nu este in interesul ei, pana la urma lasa iata sa fie libera. E cerere – oferta si nimic mai mult.

Are Betfair cote mai bune ca alte case?

Aparent, conform studiilor, Betfair da cote cu pana la 20% mai bune ca la alte case si cu marje de profit pentru casa mai mici.

Competitie = o afacere mai buna

Si cand vorbim de peste 3 milioane de useri activi, e chiar o competitie foarte stransa.

In fiecare moment, sunt mii de useri online care pariaza unii impotriva altora pe diverse evnimente. Interesant, nu? Asta inseamna ca in orice moment, cota pe un eveniment poate fi mult mai mare ca la alte case, ca alte cote oferite de un bookmaker. Aici nu avem bookmakeri. Tu si ceilalti interesati de respectivul eveniment sunteti bookmakerii.
Sunt mereu doua parti: tu si un altul care e contraparte. Tu oferi un „pret” pe o cota. Si daca gasesti cumarator, s-a facut tranzactia si fiecare asteata sa vada cum decurge meciul. Daca insa dai o cota mult mai mica decat e cererea in piata, ramai neacoperit, entru ca toti ceilalti cred ca e o cota prea mica si nu sunt dispusi sa se duca atat de jos. Vom explica asta ulterior. Dar e ca si cum ai incerca a vinzi o masina de 20000 Euro cu 30.000 Euro. Nu sare nimeni sa o cumpere.

Back si lay

Astea sunt concetele de baza pe Betfair. „Back” e atunci cand pariezi pe ce crezi ca se va intamla la un meci, cum faci la orice alta casa de pariuri. „Lay” este exact invers, ariezi e ceea ce NU crezi ca se va intampla in respectivul meci. Mai simplu, ai un meci Milan – Liverpool si tu crezi ca Milan invinge, atunci pui „Back” pe Milan. Daca crezi ca Milan NU va invinge, deci va fi x2, pui „Lay” pe Milan. E simplu, trebuie mereu sa ai o contraparte. Daca vrei sa vinzi masina de mai sus, nu e de ajuns sa fii tu vanzator, trebuie sa mai existe si un cumarator dispus sa dea banii ceruti de tine.

Maine revenim si incercam sa detaliem diferite situatii pentru o mai buna intelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here