BALONUL DE AUR FIFA

Initial numit ,,BALONUL DE AUR”, premiul se acorda celui mai bun fotbalist european din anul precedent. Initiativa decernarii premiului i-a venit in 1956 redactorului-sef de la France Football, Gabriel Hanot care si-a invitat colegii sa voteze pentru cel mai bun jucator european al anului.

Primul castigator al premiului a fost englezul Stanley Matthews care juca pentru Blackpool(acum echipa joaca in League One si are mari probleme financiare) si a reusit sa il depaseasca in opinia ziaristilor pe marele Alfredo di Stefano care juca la acea vreme pentru Real Madrid.

Ce nu a reusit in ’56, di Stefano a reusit in anul urmator cand ia depasit pe englezul Billy Wright si pe colegul sau de la Real Madrid, Raymond Kopa. Di Stefano a repetat performanta in 1959 cand ia invins din nou pe acelasi Raymond Kopa si pe galezul John Charles pe atunci jucatorul lui Juventus Torino.

Din 1995 s-a facut o schimbare de regulament si s-a permis si participarea fotbalistilor non-europeni care activeaza in Europa, astfel liberianul George Weah care juca pentru AC Milan a fost primul fotbalist din afara Europei care a reusit sa castige trofeul, fiind de altfel si singurul jucator de pe continentul african care a reusit aceasta performanta pana in prezent.

Primul sud-american castigator al acestui premiu a fost brazilianul Ronaldo care juca atunci pentru Inter Milano, asta dupa ce inainte cu un sezon cand juca pentru FC Barcelona a terminat pe pozitia a 2-a fiind depasit cu un singur vot de germanul Matthias Sammer, campion european atunci cu Germania invingatoare in finala in fata Cehiei.

Pana in 1990 premiul era exclusiv acordat de voturile ziaristilor sub numele de France Football Balon d’or, din acel an Fifa a hotarat sa acorde si ea titlul de jucatorului anului FIFA .Astfel s-a intamplat ca uneori castigatorul celor 2  premii sa nu fie acelasi fotbalist, prima data chiar in anul 1991 cand Premiul FIFA i-a fost acordat lui Lothar Matthaeus iar cel din partea gazetei France Fottball lui Jean-Pierre Papin. In anul 1991 a fost introdusa si distinctia pentru Fair Play castigata de-a lungul anilor de federatii de fotbal, fani ai echipelor(Celtic), jucatori de fotbal(sud africanul Lucas Radebe in 2000) .

Din 1993 s-a hotarat si acordarea premilor pentru cea mai buna echipa nationala a anului precum si pentru nationala care a progresat cel mai mult in decursul acelui an, iar din 2001 FIFA a hotarat si acordarea pentre cea mai buna fotbalista a anului din lume nu doar din Europa, astfel prima castigatoare a fost jucatoarea americana Mia Hamm.

In anul 2009 s-a hotarat si acordarea premiului pentru cel mai frumos gol cu numele de ,,Trofeul Puskas” in numele fostului mare jucator maghiar Ferencz Puskas.

In 2010, cand trofeele France Football Balon d’Or si Jucatorul Anului Fifa sub numele de Balonul de Aur FIFA castigatorii erau alesi dupa voturile antrenorilor si capitanilor echipelor nationale afiliare la FIFA. Tot atunci s-a hotarat decernarea premilor pentru cei mai buni antrenori, atat din fotbalul masculin cat si din cel feminin.

Johann Cruyff este primul fotbalist care a reusit sa castige trofeul de 3 ori. Alaturi de el au reusit cucerirea a 3 trofee Michel Platini(3 ani consecutivi), Marco Van Basten si Cristiano Ronaldo. Lionel Messi fiind singurul jucator cu 4 distinctii, o performanta si mai rara pentru ca a reusit-o in ani consecutivi.

Pentru acest an ultimii 3 ramasi in cursa pentru trofeu sunt Lionel Messi, Cristiano Ronaldo si colegul lui Messi de la Barcelona brazilianul Neymar.

Pentru trofeul Puskas Messi se lupta cu Alessandro Florenzi si brazilianul Wendell Lira.

Pariaza pentru Balonul de Aur FIFA si trofeul Puskas la aceasta casa de pariur

Cele 3 goluri nominalizate la trofeul Puskas:

 

Leave a Reply