Ultras – un altfel de EURO 2016

Ultras un altfel de EURO 2016

Inceperea Campionatului European de fotbal din Franta este o noua oportunitate a factiunilor ultra de „a-si da in petic” si a se afirma pe plan international prin suportul adus echipei nationale de aceasta data. Grupurile de ultrasi sunt atestate pentru prima data in Brazilia in anul 1939. De atunci fenomenul s-a extins pe toate continentele luand forme din ce in ce mai diversificate de la rasism pana la ideologii politice. In „patria mama”America de Sud ultrasii sustin echipele predominant prin coregrafii uriase si abundenta de confetti, confruntarile intre galerii avand caracter ad-hoc pe stadion. In Europa in schimb fenomenul este dus la alt nivel, gruparile estice organizand chiar campionate de fair-fight. Pe batranul continent, inspirati de Campionatul Mondial din 1950 si de fenomenul pornit in Brazilia, fanii croati ai formatiei Hajduk Split pun bazele primei Torcide europene, Torcida Split. In cele ce urmeaza echipa Superpont va prezinta un superarticol, Ultras un altfel de EURO 2016.

Se anunta un campionat european plin de evenimente in aripa ultra, la EURO participand tari cu mari rivalitati intre grupurile de suporteri. Printre cele mai bine reprezentate tari in aria ultra sunt Polonia, Ucraina, Turcia, Rusia, Anglia, Suedia, Italia  si Ungaria. Celelalte  participante si vor bucura de suportul fanilor dar nu in maniera fanatica.

Ultras un altfel de EURO 2016

Polonia este una din „tarile fanion” reprezentate masiv de gruparile ultras la turneele finale. In anii ’80 polonezii au preluat modelul sud-american al ultrasului si l-au redefinit: huligan. In istoria huliganismului polonez exista chiar si un episod denumit generic „Heysel-ul polonez” cand la un meci intre marile rivale Legia Varsovia si Lech Poznan au murit 10 oameni. Printre gruparile renumite ale Poloniei se numara Legia-LegionSS (Legia Varsovia), Warriors Lech-Brigada Banici (Lech Poznan) Ultra Force Wisla, Armada Slask, Legion si Skinheads grupari ale echipelor infratite Wisla Cracovia si Slask Wroclaw. Toate ingredientele pentru meciuri picante in grupa pe care Polonia o imparte cu  Germania, Irlanda de Nord si Ucraina.

 

 

Ultras un altfel de EURO 2016

 

La acest campionat european una din tarile care va avea  parte de o galerie extrem de numeroasa si galagioasa va fi Turcia. Dupa cum se stie majoritatea tarilor europene au comunitati de musulmani turci, iar Franta nu face exceptie. In campionatele sportive interne turcesti aportul factiunilor ultra este urias pentru cele mai iubite 3 echipe din tara ce se intinde pe doua continente. Astfel, cele mai mari rivalitati din Turcia sunt intre echipele-fanion Galatasaray-Fenerbahce-Besiktas. Din partea Galatei se remarca UltrAslan, Fener fiind sustinuta de Genc FB iar BJK avand una dintre cele mai mare brigazi ultras din Turcia, Carsi. Prezenta la Euro a membrilor acestor grupari va creste exponential riscul de confruntari stradale. Ultimul episod in care ultrasii turci au atras atentia s-a desfasurat la Geneva cand 100 de fani au devastat un bar dupa victoria Turciei contra Cehiei.

 

Ultras un altfel de EURO 2016

 

Una dintre cele mai mare rivalitati ale fenomenului ultras din Europa este cea dintre englezi si italieni, ambele nationale fiind calificate la Euro 2016. Cu o cultura fotbalistica foarte veche Italia se numara printre tarile cu cele mai multe factiuni ultras de pe batranul continent. Dupa formarea in anii ’60 a gruparilor Fossa dei Leoni (AC Milan) si San Boys ( Inter), fenomenul a luat amploare si s-a extins in majoritatea oraselor astfel aparand grupari ca Ultras Tito Cucchiaroni (Sampdoria) sau Ultras Granata (Torino). De asemenea gruparile italiene sunt cunoscute pentru faptul ca folosesc arme albe in confruntarile cu celelalte grupari. In ultimul sezon de Europa League un fan al celor de la Tottenham a fost injunghiat inainte meciului Lazio-Spurs. Desi dezvolta o enorma rivalitate fotbalistica atat interna cat si la nivel de echipa nationala, Anglia este una dintre putinele tari care nu a fost influentata de fenomenul ultras. Datorita legilor extrem de severe, tortele si echipamentele pirotehnice „obligatorii” pentru realizarea coregrafiilor lipsesc cu desavarsire de pe stadioanele englezesti fiind inlocuite cu steaguri si baloane. Totusi huliganii englezi sunt recunoscuti pentru daruirea cu care isi incurajeaza echipa de-a lungul celor 90 de minute.

Ultras un altfel de EURO 2016

 

 

In cele doua tari ale fostului U.R.S.S ultrasii sunt confundati cu huliganii, fair-fighturile fiind la ordinea zilei intre gruparile din Rusia si Ucraina. Fiind printre cei mai „rai” ultrasi din Europa, rusii au dezvoltat propria cultura ultras si mai mult decat atat au stabilit chiar si reguli pentru asa-numitele „batai parte-in-parte”,un cod bun de urmat asemenea piratilor . Rusia este reprezentata predominant de gruparile din capitala CSKA, Spartak, Lokomotiv si Dinamo Moscova avand unele din cele mai vechi si brutale brigazi din estul Europei. Cu membrii ai Spartak’s Flint Crew, Red Blue Warriors si Nevsky Front in galeria Rusiei „spectacolul” este garantat atat in tribuna cat si in afara competitiei.

De cealalta parte ucrainienii incearca sa tina pasul cu vecinii si „fratii” mai mari rusi si au infiintat propriile fight cluburi. La nivelul cluburilor de fotbal se remarca factiunile celor de Dinamo Kiev, Metalist Harkov, Dnipro si Karpaty Lvov.

 

Campionatul European din Franta va fi cu siguranta o competitie „picanta” , abundenta gruparilor ultras din tarile participante asigurand spectacolul si buna dispozitie din jurul meciurilor echipelor nationale.

 

Leave a Reply