SuperPont Sport Business: Premier League – Crystal Palace, un model economic

Yohan Cabaye, Wilfried Zaha, Emmanuel Adebayor, Yannick Bolasie va încântă în fiecare week-end în Premier League. Ei sunt Crystal Palace. Vremurile când echipa londoneză se afla în Championship, cu spectrul falimentului la orizont sunt tot mai îndepărtate. Presa britanică și nu numai laudă modelul de gestiune al clubului și îl propun ca exemplu în Premier League.

Apariția consorțiului CPFC 2010 condus de Steve Parish a însemnat salvarea clubului de la o retrogradare pe criterii administrative. Clubul este coordonat acum de experimentatul om de afaceri Martin Long alături de mai tinerii David Blitzer, Joshua Harris și Stephen Parish. Sunt cu toții pasionați de sport având în portofoliu și două mari francize din Statele Unite, Philadelphia 76ers în NBA și New Jersey Devils în NHL. Sub conducerea lor clubul a revenit în elita fotbalului englez și și-a reglat în mod spectaculos conturile.

Este al doilea an consecutiv în care clubul din sudul Londrei a publicat un rezultat contabil excelent.

Crystal Palace are un profit brut de 7, 9 milioane de lire, pentru un rezultat net, pozitiv, de 6,3 milioane de lire. Cu un sezon în urmă au avut 23 de milioane de lire profit brut. Scăderea a însemnat investiții pentru “intarirea” clubului, inclusiv în infrastructură.

Mizati aici pe meciurile favorite. Aveti cote excelente, optiune live, video live si 250 RON pariu fără risc la înregistrare, exclusiv pentru membrii comunitatii Superpont.

cr palace 11Este vorba clar despre un proiect pe termen lung și nu de interesul de a “scoate” bani imediat. Are loc practic o creștere remarcabilă a valorii clubului. The Eagles și-au diminuat beneficiile, dar au obținut un excelent rezultat financiar atingandu-și și obietivele în plan sportiv. Echipa a terminat sezonul 2014-2015 pe poziția a 10-a, cea mai bună clasare din 1992 încoace.

Veniturile clubului au atins un nivel record de 102,4 milioane de lire – creștere de 13,3 % față de exrcitiul financiar precedent. Baza o reprezintă drepturile TV cu 79,7 milioane de lire, în creștere cu 7% pe fondul bunei clasări în Premier League. Dovada unei gestiuni inteligente este însă creșterea cu 82% de la 5,6 la 12,5 milioane de lire a veniturilor din partea de comerț adică retail, merchandising și sponsorizări. Încasările din bilete au crescut cu 10% la 10,2 milioane de lire. Cei circa 900.000 oameni care locuiesc în Bromley și Croydon au răspuns practic pozitiv proiectului creionat de cei de la CPFC 2010.

Masa salarială globală a ajuns al 68 de milioane de lire, adică 66% din veniturile operaționale. Este o creștere cu 22 milioane de lire (49%) raportat la sezonul precedent. Se adaugă și o creștere a amortizărilor raportată la transferurile de jucători, de la 6 la 11 milioane de lire. Este vorba practic de costul transferurilor care se reflectă în cheltuielile clubului. Ca exemplu Andy Carroll i-a costat 35 de milioane de lire pe cei de la Liverpool și a semnat un contract pe 5 ani și jumătate. Asta înseamnă 6,36 milioane de lire per an financiar ca “player amortisation”.

cr palace 5Suma este una redusă pentru Palace, care își permite să crescă profitul fără a apela la vânzarea de jucători. Este o dovadă a stabilității financiare și a unui management prudent în ceea ce privește “aventurile” pe piața transferurilor. Un contraexemplu îl reprezintă costurile de acest gen în 2015 pentru Manchester United – 100 de milioane de lire, Manchester City -70 de millioane sau Chelsea – 69 de milioane de lire. Palace se află la acest capitol chiar și sub Swansea – 18 millioane și Stoke City – 12 millioane.

Pariază aici pe meciurile din Premier League – ai bonus la deschidere de pana la 150 RON, optiune live, platforma de mobil și cote excelente!

În decembrie 2015 CPFC 2010 a benficiat de intrarea în consorțiu a lui Joshua Harris și David Blitzer, oameni care au cumpărat 36% din acțiuni contra sumei de 50 de milioane de lire. Banii merg către modernizarea stadionului Selhurst Park și către centrul de copii și juniori.

cr palace 6 cr palace 10Este vorba despre o gestiune sănătoasă care nu se bazează pe vânzarea de jucători. Nu o să va vină să credeți, dar în sezonul 2013-2014 transferurile, făcute cu cap, au însemnat un plus de 92.000 de lire, iar pentru 201-2015 vorbim de doar 500.000 de lire. Acest lucru se întâmplă în contextul în care foarte multe cluburi se bazează exclusiv pe aceste venituri.

Țineți cont și de aceste informații atunci când evaluați o echipa și așteptați-va să o vedeți pe Crystal Palace crescând în următorii ani.

Superpont este sursa ta zilnica de inspiratie. Ai aici avancronici si analize, biletul zilei FREE, promotii speciale,sfaturi si raspunsul la intrebarea “Noi unde pariem?”
Sursa: the guardian, financial times, laliberte.ch, metro.co.uk, posmatch.org, deloitte.com, swissramble, cpfc.co.uk, premierleague.com

Leave a Reply