SuperPont despre oameni și sport: Țarul de pe Balaidos

Nu va speriați, nu va rețin mult. În timp ce urmariti în direct meciul și strângeți și bani în cont, să aflăm și o poveste interesantă.

Știu că am fost și suntem fascinați de numărul 10 în fotbal. Am văzut brazilieni, argentinieni, români, sârbi care au făcut din acest număr o adevărată legendă. În România nu mai găsim un decar de vis, dar avem brazilieni de duzină . Dacă îndrăznești să scrii Guilherme și să dai “search” pe vreun site specializat în fotbal vei găsi 668 de jucători care sigur ar răspunde dacă ar fi apelați astfel – mie așa mi s-a întâmplat …
M-am uitat în acest week-end la la meciul dintre Rayo Vallecano și Celta Vigo. Celta nu a jucat nimic, a încasat un 3 la 0 rușinos după mine și le-a lipsit în mod cert decarul care i-a ”condus” în prima parte a sezonului, Nolito. Vânzarea sa este subiectul zilei la Vigo și tind să cred că echipa aceasta a vut un singur număr 10…   Este vorba despre un fotbalist al cărui nume este unic.  Mostovoi este un patronim rus care desemna la origini o persoană care colecta taxa de trecere pentru pod . Este un nume care ne trimite spre un tenor de mare valoare de la Teatrul Bolșoi …  Mare a fost însă pentru fotbal Александр Владимирович Мостовой  sau mai simplu, dacă nu ați făcut rusă la școală,  Aleksandr Vladimirovitch Mostovoï .

Scoala rusă de fotbal a produs și produce fotbaliști de clasa.  În sezonul 1985-1986 clubul de liga secundă Presnya Moscova îl avea pe bancă pe un oarecare Oleg Romantsev și în teren doi tineri talentați, Vasili Kulkov și Aleksandr Mostovoi . Spartak Moscova a pus imediat ochii pe jucătorul ofensiv, Mostovoi și ulterior și pe Kulkov si Romantsev . Clubul care i-a lansat pe cei trei și ulterior pe Serghei Semak a dispărut din fotbal după un experiment financiar irakian, perioadă în care s-a numit Asmaral Moscova după prenumele celor trei copii ai patronului : Asil, Mariam și Alan – inclusiv firma omului de afaceri se numea Asmaral Limited !!! Mostovoi s-a impus imediat la Spartak și a câștigat și două titluri de campion în 1987 și 1989 . Cu părul lung în vânt, el a îmbrăcat imediat și tricoul old school al URSS-ului . În sezonul 1990-1991,  Spartak cu Mostovoi, Shalimov, Kulkov, Karpin, Radcheko, Chercesov sau Khlestov eliminau pe Napoli și Maradona în turul secund al Cupei Campionilor  – 86.000 de spectatori au fost atunci pe Stadionul Lenin, actual Luzhniki pentru a vedea cum un penalty ratat de Marco Baroni trimite Spartakul în faza următoare, Mostovoi transformând lovitură decisivă chiar după execuția lui Maradona.

Aveti aici un link video pentru meciul cu Napoli.

A urmat un duel cu Realul pregătit de Di Stefano, cu Butragueño, Chendo, Gordillo, Tendillo sau Michel. 0 la 0 la Moscova și 3 la 1 la Madrid pentru ruși !!! Tânărul Mostovoi este pentru prima, dar și pentru ultima dată în semifinalele unei competiții europene . Boli, Di Meco, Papin, Waddle, Tigana, Amoros sau Abedi Ayew Pele, adică Olympique de Marseille îi barează drumul spre finală. Acest lucru se va repeta în 1999 și în 2000 când Marseille și apoi Lens îl vor elimina în sferturile Cupei UEFA.

Anul 1992 i-a permis lui Mostovoi să spună adio deplasărilor la Tomsk sau Volgograd și să găsească soarele Portugaliei odată cu transferul la Benfica Lisabona. Acolo îi regăsește pe Kulkov și Yuran, dar rămâne rezervă într-o echipă cu Rui Costa, Paulo Sousa, Futre, Isaias Soares , Pacheco sau Rui Aguas. Se găsește o soluție salvatoare însă, în Franța. Stade Malherbe de Caen îl transferă pe rus și acesta joacă din nou senzațional. Alături de Pascal Nouma, Benoît Cauet sau Richard Dutruel, Mostovoi reușește să îi mențină pe normanzi în Ligue 1 și marchează și golul în victoria cu 1 la 0 contra celor de la OM, cu Barthez, Angloma, Voller, Prunier, Boghossian sau Deschamps în teren. Între timp în Alsacia, Racing Strasbourg își făcea echipa cu Sauzee, Remy Garde, Gravelaine, Lebouef și ca număr 10 îl aduc pe Mostovoi. Rusul este absolut încântător și reușește două sezoane excelente cu goluri de neuitat. Strasbourg ajunge în finala Cupei Franței, joacă în Intertoto și ajung în turul doi din Cupa UEFA după 7 la 2 și 5 la 0 cu Tirol Insbruck și Ujpest, dar pierd în ambele manșe contra Milanului . Pentru alsacieni rămân însă două sezoane de vis cu Mostovoi element central.

Erou la Strasbourg, meciul cu Nantes.

Vara lui 1996 aduce legea Bosman și decarul alsacienilor pleacă în Spania deși era dorit în Italia de AS Roma . Este un nou început pentru Mostovoi la Celta Vigo club unde ajunge să fie “El Zar de Balaidos”. “Țarul” găsește la Vigo un club ambițios care își construiește o echipa puternică. Din 1996 până în 2004 aici au ajuns Haim Revivo, Dutruel, Mazinho, Karpin, Cadete, Michel Salgado, Penev, Makélélé , Gustavo Lopez, Berges, Fernando Cáceres, Juanfran, Giovanella, Benni McCarthy, Peter Luccin sau Catanha. Cu Mostovoi în teren Celta Vigo devine una dintre cele mai frumaose echipe din Spania la finalul anilor 90 și începutul anilor 2000. Cluburile mari au amintiri triste din meciurile cu Celta din acea periaoda. Real Madrid încasează un 5 la 1 cu Mostovoi marcând poate cel mai frumos gol al carierei.

Celta-Real 5 la 1 …

În tricoul Celtei, Mostovoi a reușit câte o dublă contra Barcelonei, Realului din Madrid și contra celor de la Sociedad. În sezonul 1998-1999 al Cupei UEFA Liverpool este pulverizată cu 3 la 1 și 1 la 0 , cu Mostovoi marcator ca și în meciurile cu Aston Villa, asta că să nu mai ne amintim de 7 la 0 și 1 la 0 cu FC Argeș … În primavara lui 1999 Mostovoi și Celta întâlnesc pe Marseille în sferturi și în ciuda golului înscris de rus, francezii merg mai departe într-o competitie pe care o vor și câstiga. În sezonul 1999-2000 Mostovoi și Celta umilesc alte cluburi mari ale Europei . Benfica Lisabona încasează un 7 la 0 de coșmar pe Balaidos cu Mostovoi pasator decisiv de trei ori și autor al golului șapte … Se poate spune că și Benfica are ce își aminti legat de Aleksandr Mostovoi iar 25 noiembrie 1999 rămâne o zi tristă în istoria portughezilor …

Aveti aici umilinta Benficai cu Mostovoi in prim-plan.

Pe 9 martie 2000 Juventus cu Van der Sar, Davids, Ferra, Montero, Del Piero, Conte, Zidane și Ancelotti pe banca pierde cu 4 la 0 în fața Celtei care ajunge din nou în sferturile Cupei UEFA. Pentru Mostovoi și colegii săi a urmat însă din nou o echipă din Franța, RC Lens. Warmuz, Fanfan, Dacourt sau Blanchard au elimnat-o pe Celta după 0-0 și 2-1. Mostovoi își continuă evoluțiile excelente cu un sezon 2002-2003 în care Celta se califică pentru Liga Campionilor. Este însă cântecul de lebădă al rusului dar și al Celtei care termină pe locul 19 în 2004 și retrogradează în liga secundă. Sfârșit trsit pentru echipa din Vigo, dar și pentru cariera lui Mostovoi care prinde totuși lotul pentru EURO 2004 și joacă și câteva meciuri pentru Alaves.

Un montaj superb cu Mostovoi, realizat de rusii de la trv71.

Cariera senzațională a “Țarului de pe Balaidos” care a participat și la Mondialele din 1994 și 2002 precum și la EURO 96 este chiar de povestit. Suporterii din Caen, Strasbourg, Vigo și desigur Moscova au văzut un jucător senzațional, cu mult peste ceea ce ne oferă acum fotbalul sub formă de “vedete”.

Leave a Reply