Muhammad Ali – „Imposibil este doar un cuvant mare folosit de oamenii slabi”

Muhammad Ali moartea legendei sportului

A murit omul, rămânem cu legenda și cu amintirea celui mai mare sportiv al secolului trecut. A murit la sfârșitul zilei de vineri, noapte tristă pentru lumea care a ramas fără Muhammad Ali. La 74 de ani, boala a reușit să îl învingă după ce l-a provocat și l-a lovit fără milă timp de 32 de ani. Moartea Regelui a fost confirmată de către Bob Gunnell, purtătorul de cuvânt al familiei. “ Triplul campion mondial al greilor a murit în seara asta. Familia dorește să le mulțumească tuturor pentru gândurile frumoase, rugăciuni și sprijin și solicită confidențialitate în acest moment – a declarat Gunnell citat de NBC News.

Este primul knock-out pentru Muhammad Ali, care a rezistat bolii la fel de ferm că și in fața loviturilor din ring. Neînvins în ringul de box, Campionul a a suferit timp de zeci de ani de o gravă boală degenerativa, fără tratament curativ, boala Parkinson.

Cassius Marcellus Clay Junior, născut pe 17 janvier 1942, devenit Mohamed Ali sau Muhammad Ali în Statele Unite a fost desemnat de către ziariști sportivul secolului XX, depășindu-l pe Pelé. Îl cunoaștem nu doar prin prisma performantelor sportive senzaționale ci și datorită luărilor de poziție, implicării sociale și curajului de a vorbi liber, deschis și fără ocolișuri.

A devenit repede celebru în afară lumii sportului trecând la Islamism si schimabndu-și inițial numele în Cassius X, în semn de omagiu pentru mentorul sau, Malcolm X. Ulterior a primit numele “Muhammad Ali”. Notorietea lui Cassius Clay a fost utilă mișcării islamice care nu a ezitat să îi ofere cât mai multe onoruri. Ali a fost primit în Egipt de către Gamal Abdel Nasser sub titulatura de ambassador al comunitatii de culoare din Statele Unite.

Muhammad Ali moartea legendei sportului

În 1966, el a refuzat să se înroleze în armata Statelor Unite și să participe la războiul din Vietnam. Motivul era subiect de senzație în presă – niciun vietnamez nu m-a tratat drept nigger. În filmul dedicat lui Casssius Clay, cu Will Smith în rolul principal, replică este “ nimeni din Việt Cộng nu m-a făcut negru împuțit”.  A fost condamnat în 1967 la o amendă de 10.000 de dolari și 5 ani de închisoare pentru refuzul de a intră în armata și i s-au retras și licența și titlurile obținute. Nu a mers în închisoare dar abia în 1971 a reușit să scape de sentința la Curtea Supremă.

Retras din box,în 1984, Ali a anunțat că suferă de boala Parkinson. A căutat un remediu, a încercat un tratament cu celule stem, dar lucrurile erau clare. În ciuda problemelor medicale el s-a implicat în acțiuni caritabile și a luat in serios rolul de ambasador al păcii și egalitatii în lume. În 1996 a fost chemat să aprindă flacăra olimpică la Jocurile Olimpice de la Atlanta. A construit Muhammad Ali Center din Louisville, un centru cultural sportiv pentru copii și adulți.

Dincolo de realizările din sport ne-a lăsat replicile sale care înseamna mai mult decât inspirație.

Muhammad Ali moartea legendei sportului

“Am urat fiecare minut de antrenament, dar mi-am spus: Nu renunța! Suferă acum și o să trăiești tot restul vieții tale ca un campion!”

“Imposibil este doar un cuvânt mare folosit de oamenii slabi, care preferă să trăiască într-o lume așa cum este, fără să își folosească puterea pentru a o schimba. Imposibil este o provocare. Imposibil este doar ipotetic. Imposibil este doar ceva temporar”

sursa: www.courier-journal.com, www.wlky.com,  AFP, Reuters

 

Leave a Reply