Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu

Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu

Considerată de toți drept marea surpriză a sezonului 2015-2016, Leicester City este liderul din Premier League. Echipa luptă pentru titlu cu șanse mari de a-l câștiga în fața unor echipe precum Arsenal, Manchester United, Manchestr City sau Tottenham. Întrebarea care se pune este dacă Leicester City este cu adevărat un club “mic”, o stea “pitică” într-o galaxie de nume mari. Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu, un articol despre liderul din Premier League si situatia financiara si sportiva a clubului.

Leicester City – Surpriza Premier League sau NuChiar dacă poziția în clasament este una surprinzătoare, Leicester City nu este și un club lipsit de mijloace financiare. The Foxes dispun de un acționariat care își permite să bage mâna în buzunar si sa investească în structurile clubului. În cazul unei calificări în Liga Campionilor, grupul Asian Football Investments va cheltui sume importante pentru că echipa să faca față în competiție. Leicester va profita și de creșterea sumelor din drepturile TV la nivel național și internațional, momentul pentru a obține performanțe fiind unul extrem de favorabil.

Pariază aici pe meciurile din Premier League – ai bonus de pana la 150 RON, live-video, platforma de mobil și cote excelente la pariuri live!

Cu 66 de puncte strânse în 31 de etape, Leicester și-a depășit deja cu mult obiectivul, rămânerea în Premeir League. Băieții pregătiți de Claudio Ranieri au jucat și o fac în continuare fără o reală presiune și se mențin în vârful ierarhiei din campionatul englez. Pentru toți specialiștii în Premier League, apariția lui Leicester ca principal candidat la titlu este o enormă surpriză. Pentru bookmakers echipa era un candidat la retrogradare. Leicester City și-a continuat însă excelentul final de sezon din 2014-2015 pentru a demara în trombă în actualul campionat. The Foxes și-au păstrat această dinamică în continuare.

Revenit în Premier League acum un an și jumătate, clubul nu are un buget la nivelul celor din TOP 6. Bilanțul pentru 2014-2015, publicat acum circa o săptămâna ne arată o cifra de afaceri operațională de 104 milioane de lire. Este vorba de o creștere cu 235% față de sezonul 2013-2014! Clubul are și un rezultat net pozitiv de 31 de milioane de lire.

Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu

Masa salarială din actualul sezon nu poate fi comparată cu cea a cluburilor obișnuite din TOP 6. Este vorba despre un nivel chiar mai mic decât cel al altor cluburi care se chinuie să supraviețuiască în 2015-16 în Premier League. Conform presei britanice Leicester City are în actuala ediție de campionat o masă salarială de circa 50 de milioane de lire, ocupând poziția a 17-a conform acestui criteriu. Este o sumă foarte mică raportat la cele 215 milioane plătite de către Chelsea către jucători în sezonul 2016-2016.

Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu

Leicester City este însă doar aparent un club mic. Foarte multe elemente schimba imaginea aceasta de David în fața mai multor Goliat din Premier League.

Din anul 2010, Leicester City este condusă de un acționariat puternic care nu a ezitat să investească pentru creșterea performanței sportive și pentru acoperirea deficitelor structurale. Leicester City – Surpriza Premier League sau NuGrupul Asian Football Investments, care a preluat clubul în perioada când “vegeta” în Championship, este condus de către societatea thailandeză King Power, specializata în comerțul duty free. Este vorba despre o firmă care în 2014 a realizat o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de dolari!

Acționariatul lui Leicester City nu a ezitat să încalce, mai mult sau mai puțin voalat, regulamentele pentru a se încadra în regulile de fair-play financiar impuse de Premier League și Football League. În sezonul 2013-2014 echipa a avut un deficit sub 8 miloane de lire, având o masă salarială de 27 de milioane de lire, fără a include prime si bonusuri. A fost vorba de o creștere “miraculoasă” a contractelor de sponsorizare, cu peste 11 milioane de lire.

Operațiunea a presupus un contract de exploatare a mărcii Leicester City încheiat cu firma Trestellar Limited. Presa engleză a publicat materiale care arătau că este vorba doar despre o disimulare pentru ca actionarii să poată “injecta” bani în club. Trestellar Limited este desigur o firma legată de grupul King Power. Cei de la Football League “studiază” încă dosarul și nu au pronunțat vreo sancțiune la adresa clubului.

Leicester City nu a mai disimulat atunci canda fost vorba de achizitionarea de jucători în vara anului trecut. The Foxes au cheltuit peste 30 de milioane de euro aducând jucători precum Shinji Okazaki (11 milioane), N’Golo Kanté (8 milioane) sau Gökhan İnler (7 milioane). Leicester a cheltuit mai mult decât Everton sau Arsenal ! Conducerea clubului a încercat să evite problemele din sezonul precedent și totul a funcționat mai bine decât se asteptau. Leicester este capabilă să reziste în față cluburilor cu nume mari. Sunt șanse mici ca jucători precum Jamie Vardy sau Riyad Mahrez să părăsească clubul din Leicester.

Grație participării în Liga Campionilor, clubul va beneficia de o creștere automată a încasărilor cu 30 de milioane de lire. Încasările din drepturile TV vor exploda efectiv, la fel ca în sezonul 2014-2015 când clubul a trecut de la 5,9 milioane de lire încasate in 2013-2014, la 73,6 milioane de lire! Sunt sume importante care vor permite clubului din Leicester să facă achiziții importante și să obțină rezultate bune în campionat pe termen lung

Leicester City – Surpriza Premier League sau Nu – un articol marca Superpont

sursa: leicestermercury.co.uk, lcfc.com, the economist, the guardian, financialfairplay.co.uk

Leave a Reply