Campionatul Norvegiei – Ghidul sezonului

Campionatul Norvegiei – Ghidul sezonului

După o lungă pauză de iarnă, de patru luni, avem “Întoarcerea” Tippeligaen! Știu că este un campionat “vânat” de pariori și care suscită și interesul iubitorilor fotbalului. Pentru cei care nu cunosc Tippeligaen să precizăm că este vorba despre un campionat cu 16 echipe care se înfruntă în sistem tur-retur. Echipa campioană joacă în barajul pentru Liga Campionilor, ocupantele locurilor doi și trei merg în tururile preliminare Europa League, echipa de pe locul 14 joacă un baraj pentru retrogradare/promovare, iar ultimele două echipe sunt retrogradate direct. Să trecem la treaba: Campionatul Norvegiei – Ghidul sezonului 2016.

Iată cele 16 echipe înscrise în ediția 2016 a Tippeligaen:

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonului

Favoriții:

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonuluiPrima favorită este Rosenborg, echipa care este deținătoarea titlului și clubul cel mai titrat din Norvegia. Clubul din Trondheim are un lot foarte bun cu jucători de calitate pe toate posturile. Cei doi jucători de bandă, Jonas Svensson si Gersbach au potențial, iar în ciuda plecării lui Ole Selnaes, linia mediană rămâne cea mai puternică din campionat. În ofensiva Christian Gytkjær este capabil să îl înlocuiască pe Søderlund, iar Pal Helland și de Lanlay au dovedit deja că au cel puțin talent.

Al doilea favorit este Molde. Clubul care a dezamăgit în ediția trecută vrea să câștige din nou titlul după succesele din 2011, 2012 și 2014. Echipa a jucat bine în Europa league, iar Celtic, Ajax sau Sevilla pot confirmă acest lucru. Campionatul Norvegiei – Ghidul sezonuluiNu ați uitat victoria obținută de norvegieni în fața Sevillei pe Aker Stadion.

Defensiva este punctul forte al celor de la Molde, cu jucători precum Joona Toivo, Vegard Forren sau Per Egil Flo. Daniel Hestad s-a retras din activiate, dar Eidur Guðjohnsen, fostul jucător de la Chelsea și Barcelona a preluat banderola de căpitan și vine cu un nivel de expereinta de invidiat. Atacul se bazează pe Mohamed Elyounoussi și pe tânărul Sander Svendsen. Decarul Thomas Bendiksen trebuie să confirme și el în acest sezon.

Stromgodset va încerca și ea să își joace toate șansele pentru titlu în acest sezon. Ocupanta locului doi în sezonul trecut are o perioada fastă de câțiva ani încoace și nu coboară din TOP 4, câștigând și titlul în 2013. Echipa are un lot cu jucători experimentați precum atacantul Oyvind Storflor sau Mohammed Abu și Jonathan Parr, care au revenit din fotbalul englez. Stromgodset trebuie să furnizeze și în acest sezon un tânăr de top așa cum a făcut până cum cu Martin Odegaard și Iver Fossum.

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonuluiOutsiderii:

Odd Grenland este echipa care se prezintă cel mai bine că outsider. Finalista a cupei și locul 3 în campionatul 2014, locul 4 în 2015, Odd are pretenții de TOP 3. Anul trecut echipa i-a condus pe cei de la Dortmund cu 3 la 0 în barajul pentru Europa League. Veteranii Ardian Gashi și Jone Samuelsen impresionează în linia de mijloc, iar tânărul atacant Rafik Zekhnini promite să fie un jucător de națională.

Stabæk a fost surpriză sezonului trecut terminând pe locul 3. Echipa este condusă de scoțianul Alexander McKinlay care încearcă să îl înlocuiască pe americanul Bob Bradley plecat la Le Havre. Lotul include jucători de calitate, recunoscuți pentru stilul diferit de joc, mai tehnic și tacticizat. Se remarcă excelentul portar Sayouba Mandé, fundașul Nicolai Næss și o întreagă colecție de ghanezi în linia mediană și în atac. Startul de sezon este însă nereușit la fel ca și perioada de pregătire în care au pierdut 7 din cele 8 meciuri disputate. McKinlay este problema…

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonuluiViking FK, o altă “legendă” a fotbalului norvegian, nu a prins podiumul în ultimii ani. Echipa s-a clasat pe 5 în 2012, 2013 și 2015. Echipa din Stavanger are un antrenor cu experiență, suedezul Kjell Jonevret, din 2012 la echipa și jcuatori de clasa precum Andre Danielsen, Kronberg, Björn Sverrisson sau Patrick Pedersen, adus în iarnă din Islanda unde a marcat 24 de goluri pentru Valuur în sezonul trecut. Toți ochii sunt pe tânărul Zymer Bytyqi, u mijlcoas ofensiv considerat foarte promițător. Viking poate ataca titlul în 2016 și nu ar fi o mare surpriză.

Este un campionat spectaculos in Norvegia! Nu ezita, mizeaza aici pe favoritii tai si profita de 250 RON pariu fără risc la înregistrare, exclusiv pentru membrii comunitatii Superpont!

Nou promovatele

Actuala ediție este cea a reveniri lui Brann Bergen în prima liga. Echipa a retrrogradat în 2014 după 27 de ani în elită fotbalului norvegian. Brann a ocupat locul doi în ediția trecută a Obos-ligaen.

Sogndal a fost campioana ligii secunde. Este un club cu tradiție în fotbalul norvegian la fel ca și Brann.

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonului

Meciurile derby

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonuluiCapitala Norvegiei este “gazda” mai multor cluburi rivale. Meciul cel mai „tare” este cel dintre Lillestrøm si Vålerenga. De asemenea, Brann Bergen, revenită în prima liga, are și ea o rivalitate cu Vålerenga.

Cel mai încins duel din Norvegia este legat tot de orașul Oslo. Fk Lynn și Vålerenga ofereau așa numita “bătălie de la Oslo”. Lyn este însă la ora actuală în liga a treia continuând căderea începută în 2010.

Orașul Stavanger și zona sa strang câteva meciuri cu statut de derby. Este vorva despre duelurile dintre IK Start și Viking FK, precum și cel dintre Viking FK și Haugesund.

Apropierea dintre localitățile Aalesund și Molde a generat și ea o rivalitate la nivel de echipe de fotbal și galerii.

Campionatul Norvegiei Tippeligaen – Ghidul sezonuluiMeciurile dintre Bodø Glimt și Tromsø sunt cunoscute sub numele de “bătălia nordului” sau “bătălia pentru nordul Norvegiei” – „slaget om Nord-Norge„. Rivalitatea s-a dezvoltat odată cu intrarea celor doua echipe în sistemul de campionat și în elita fotbalului norvegian. Inițial echipele din nord jucau doar meciuri întrele la nivel zonal. Acum este vorba despre cea mai bună echipa din regiune la nivel național…

Pe fondul dominației asupra fotbalului norvegian, Rosenborg și Molde au devenit și ele cluburi rivale, iar meciurile dintre ele au statut de derby.

Mizeaza aici pe favoritii tai din Campionatul Norvegiei si prinde oferta momentului cu 175  RON bonus exclusiv prin SUPERPONT – ai si bonus de fidelitate si turbo cashout!

Cele mai frumoase stadioane

Echipele din Norvegia au stadioane cu o capacitate în jurul a 10.000 – 12.000 de locuri, dar în marea majoritate sunt moderne sau chiar ultramoderne. Personal le consider printre cele mai aspectuoase si mai bine dotate stadioane din lume.

Stadionul cel mai cunoscut este cel al echipei Sogndal, aflat într-un cadru spectaculos, înconjurat de munți.

Aflat pe malul mării, stadionul celor de la Molde merită și el văzut.

Vålerenga evoluează pe cel mai mare stadion din Norvegia, Ullevaal, folosit și de echipa națională.

Campionatul Norvegiei – Ghidul sezonului – un articol marca Superpont

sursa infografica: www.toppfootball.no

sursa: fotball.no, vgd.no

Leave a Reply